Õueonu päevaraamat

Joonistas ja kirjutas: Tiit Kändler
 
 
6. november
Vahel kukub sügis välja üllatavalt suvine. Mis on kümme kraadi novembris, on umbes sama, mis mais viisteist. Õueonul poleks selle vastu küll midagi, kui kliima muudkui soojemaks muutuks. On üsna mõnus kütta maja vähem ja õuel talitada rohkem. Kuid sellega on sihuke kurb lugu, et mida soojemaks läheb, seda vähem on vaja kütta ja seega saab ka vähem toota kasvuhoonegaasi, mis kliima soojemaks keeraks.
 
Jah, selle kliimateadusega satub olema nõnda nagu ühes Hiina kahe tuhande aasta taguses naljajutus. Kass jalutanud mööda õue, munga kombel kaelas palvehelmed. Hiir rõõmustanud, et näe, kass on hakanud taimetoitlaseks, ja viinud oma lapsed kassi juurde, et tollele kiitust avaldada. Kass muidugi neelanud üksteise järel hiirepojad alla. Vana hiir pääsenud imekombel põgenema. Ja kurtnud, keel ripakil, et näe, kass on juurikate söömisest nii tigedaks muutunud!
Jah, tõesti, pole kerge arvata, mis on siin maisel õuel põhjus, mis tagajärg. Kas see, et kastanil langevad lehed, on talve põhjus? Kas Maa kliima muutumise põhjus on ahne inimene, või on inimese ahnitsemise põhjus kliima muutumine? Või pole kumbagi – vaid tuleb põhjust otsida Päikese aktiivsusest?
 
Me võime kokku klopsida kõige targemate asjatundjate suurpaneelid, kuid seni, kuni nad ei oska vastata lihtsale küsimusele – et kas õuel kõndival inimesel on tahtevabadus –, ei suuda nad ka vastata eelnenud küsimustele. Võibolla on hoopis õuel tahtevabadus, ja inimene on selle kütkes kinni nagu hiir kassi kütkes?
 
Jah, küsida on lihtne, vastata raske. Tehkem siis vastupidi. Andkem vastuseid ja püüdkem leida nendeni viivaid küsimusi. Niisiis alakem. Vastus: 24. Pakkuge sellele vastusele ainuõige küsimus. Kas oli lihtsam?


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)