Koot ja Reha ehk Orion ilutseb taevas

 
Tekst: Helen Arusoo, ajakiri Loodusesõber
Joonistus: Jesse
Foto: Mats Kangur
Koot ja Reha ja täiskuu (vaata suuremalt).
 
Selgetel külmadel õhtupoolikutel on võimalik vaadelda Orioni tähtkuju, mis särab nii eredalt, et isegi pealinna valgusmeres ja täiskuu paistes on see väga hästi paista. Matsi foto on tehtud küll maal, aga ainult paar päeva tagasi, kolmapäeva õhtul, et näidata neile, kes seda üheks kaunimaks peetud tähtkuju pole osanud ise taevavõlvilt leida, kui lihtne see on. Kuu annab kätte ka Orioni (pildil asub paremal) mõõtmed: tähtkuju on suur!
Lapse vaba käega mälu järgi joonistatud pilt Orionist ei haara küll kõiki tähtkujusse kuuluvaid tähti, vaid ainult küti keha kontuuri (Orionil on tegelikult vasakus käes veel kilp ning teises nui), ent sellele leidub mitu selgitust. Üks on see, et kõige paremini hakkabki algajale taevas silma just see suur püstine “kiklips” ehk küti keha. Teine põhjus on selles, et juba meie esivanematelegi said need tähed tähtsaks. Nemad kutsusid Orioni Koodiks ja Rehaks.
 
 
Lapsed tänapäeval koodi-nimelist rehepeksu tööriista ei tunne ja seega ei saa nad seda ka taevavõlvilt leida. Reha aga küll: Reha moodustavad kolm vägilase “vöökoha” tähte ja tema “parem jalg”. Koodi moodustavad Orioni “õlad” ja “vasak jalg”.
 
Soovitame kella kaheksa paiku õhtul lõunataevasse vaadata, siis ei tohiks ka ümbritsevad majad (mis just pilvi ei lõhu) segada piisavat vaadet .


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)