Merikotkaste pesakaamerad Eestis ja Lätis

 
Tekst: Urmas Sellis,
ESTLAT Eagles projekti koordinaator Eestis
Ülekande võimaldavad:
Televõrgu AS (Eestis), LMT (Lätis) ja EENet
Läti kaamera pilt. Klõpsa pildil otsestriimi vaatamiseks.


Eesti kaamera pilt. 
Klõpsa pildil otsestriimi vaatamiseks. Kaamera lõpetas sel hooajal.
 
Otsestriim Lätist | Otsestriim Eestist
uudised | foorum  
Eesti ja Läti ühistegevuse (ESTLAT Eagles Cross Borders) raames hoiame tänavu käigus merikotka (Linda ja Sulevi pesa) kaamerat Eestis ja paigaldasime uue kaamera koos kõige vajalikuga Lätis, Kolka poolsaarel Talsi rajoonis. Eestis saime kaamera metsas käima 16. veebruaril ja Lätis 8. veebruaril. Kõigile nähtava striimi käivitamiseks tuli aga veel palju tööd teha ülekandemastides, eriti Läti poolel, kuna otsenähtavusega LMT mast asus 15 km kaugusel ja proovida tuli mitmeid tehnilisi lahendusvariante. Eesti ülekandesüsteem oli saanud ilmastiku käes kannatada ja nii pidime vahetama ülekandesilla EMT mastis. Seetõttu sai ülekannet pesadelt näha Eestis alates 17. veebruarist ja Lätis saime testistriimi käima 7. märtsil.

Kahjuks ei asunud merikotkad pesitsema kummagis pesas. Läti kaamera osas olime märtsi alguses üsna optimistlikud, sest kotkapaar ehitas ilusti pesa ja vooderdas selle pehme kuluga - aga siis nad kadusid ja pole senimaani end pesal näidanud. Ju neil on kuskil uus pesa. Läti pesa lähiajalugu on järgmine - 2008 (2 poega); 2009 (1 poeg); 2010 (1 poeg); 2011 (asustatud aga poegadeta, sügisel tugevalt ehitatud kõrgemaks). Eriline on selle kotkapaari menüü - sageli võis seal leida saagina valge-toonekurgi.

Sulevi ja Linda pesas oli mullu väga sarname situatsioon ja tänavu märtsi keskel leidis Renno ka uue pesa üles... Aga viimaste päevade põhjal võib hoopis hiireviu paar end Eesti merikotka pessa sisse sättida. Läti pesas pole seni veel püsivamaid uusi asukaid tekkinud, aga metsaliike võib seal sageli häälisemas kuulda (pesa asub vana metsa servas). Linda ja Sulevi varasemast pesitsusest saab lugeda foorumist, pesakaamera ülekannet on jälgitud alates 2009. aastast.
 
Eesti kaamera juures on projekti partneriks EMT, kelle mobiilimastis asub ülekandesild. Edasi liigub signaal Elisa mobiilimasti ja sealt Televõrkude kaablisse. Kaabli kaudu jõuab video EENeti serveriruumi, kus toimub selle dekodeerimine ja jagamine vaatajaile.
 
Läti kaamerasüsteemi koostas sealne IT firma Komerccentrs Dati grupa, mis aitas ESTLAT Eaglesi projekti meeskondadel süsteemi metsas paika seada ja häälestada. Metsast liigub signaal LMT mobiilimasti ja sealt LMT sidekanaleid pidi internetti ja edasi EENeti serverisse. Lõplik video dekodeerimine ja jagamine toimub ikka EENetis.
 
Merikotka kaamerad on töös ESTLAT Eagles Cross Borders projekti raames.
 


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)