Kalakotkakaamerad Eestis

 
Tekst: Urmas Sellis, ESTLAT Eagles projekti koordinaator Eestis
Ülekande võimaldavad Televõrgu AS ja EENet
Pildid: Bea LK foorumist ja Urmas Sellis

Kalakotkad esimeses kaameras. Klõpsa pildil otseülekande vaatamiseks.
 

Teine kalakotkakaamera. Klõpsa pildil otseülekande vaatamiseks.

 
Eesti ja Läti ühistegevuse (ESTLAT Eagles Cross Borders) raames paigaldasime tänavu kolmes kohas kalakotkakaamerad - kaks Eestis ja ühe Lätis. Läti kaamera kohta kirjutame siis, kui selle ülekannet on võimalik näha. Eestis saime kaamerad metsas käima 6. ja 7. aprillil. Kõigile nähtava striimi käivitamiseks tuli aga veel palju tööd teha ülekandemastis ja -võrkudega. Eleringile kuuluvasse masti paigaldasid vastuvõtuseadmed Televõrkude mehed. Peale mõningast süsteemi häälestamist Kerneli ja EENeti poolt saab ülekannet pesadelt näha alates 19. aprillist. Uue kaamerakomplekti pani kokku Beta Grupp.

Mõlemad Eesti kalakotka pesakaamerad paigaldati ESTLAT Eagles projekti raames rajatud tehispesade juurde. Kalakotkas2 kaamera pesitsusterritoorium on üks teadaolevalt vanemaid ja edukamaid Lõuna-Eestis. Mullu ehitasid kalakotkad siin uue pesa, mis aga sügiseste tormidega puust pudenes ja nii ehitasimegi talvel tehispesa samale puule. Kevadel peale kaamera paigaldamist selgus, et samal paaril on teinegi pesa umbes 400 meetri kaugusel ja kalakotkad on tänavu selle kasutusele võtnud. Seetõttu võibolla me sellest kaamerast kalakotkaid just sageli ei näe, küll aga võib nautida kena vaadet ja muu seas kuulata Eesti Kaitseväe laskeharjutuste kulgu. Teine kalakotkapesa on samuti tehispesa,  mille ehitasime umbes 200 meetrit mullusest lagunenud pesast eemale. Mullu oli sel kotkapaaril kaks poega. Kui kaamera pilti 19. aprillil esimest korda nägime, siis oli isalind juba pesa juures ja 23. aprillil jõudis kohale ka emalind.

Ise arvasin, et Kalakotkas2 asustatakse tõenäolisemalt, aga läks teisiti. Kahe pesa vahemaa on umbes 4 km. ESTLAT Eagles projektist saime finantseerida ühe kaamerakomplekti soetamist, aga teise kaamera paigaldasime Kotkaklubi abi ja toega, et oleks tõenäolisem kalakotka pesitsemise nägemine avalikkuse poolt (kaamerat paigaldades me ei tea, kas see pesa asustatakse sel aastal või mitte).
 
Eesti kalakotkakaamerate ülekanne toimub tänu Televõrkude abivalmis tegutsemisele, samuti tänu Eesti elektrisüsteemi haldurile Elering, kes lubas lahkelt kasutada oma alajaama masti meie ülekandeseadmete kinnitamiseks. Eleringi mastist liigub signaal Televõrkudekaablisse. Kaabli kaudu jõuab video EENeti serveriruumi, kus toimub selle dekodeerimine ja jagamine vaatajaile. Kaamerate avalikustamine ja rahvusvahelise foorumi haldamine toimub Looduskalender.ee keskkonnas ning Eagles projekti veebis.
 
Pilt: Olev Lüütsep

Kalakotkakaamerad on töös ESTLAT Eagles Cross Borders projekti raames.

Tänan erinevates tegevustes abivalmilt osalenud inimesi:
Olev Lüütsepp; Urmas Lett; Ell, Triin ja Ott Sellis; Omar Neiland; Marti Savi; Raivo Laats; Kalle Saaremägi; Arne Ader; Joosep Tuvi; Josephine Coleman; Lembe Szynkiewicz; Kaija Eistrat; Brit Erlangen; Gennadi Skromnov; Kaido ja Eili Einama; Tiiu ja Kalle Timmas (neist viimane pole kahjuks küll enam meie seas)
ja paljusid teisi!
 
Oma ühendust kaameraserveriga saab testida siit.
 


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)