Taimede lummuse päev

 
Reedel, 18. mail toimub Eestis esimene rahvusvaheline Taimede lummuse päev, mille puhul toimuvad Tartus ja Tallinnas arvukad põnevad ettevõtmised. Tartu Raekoja platsis ootavad huvilisi õpitoad, 3D simulatisoon taimede mõjust linnale, näitused ja videoprogramm, mis avavad külastajale taimede värvilise sisemaailma. Tallinnas avatakse Viru keskuse II korrusel näitus, Miia-Milla-Manda muuseumis toimuvad päeva jooksul töötoad lastele.
 
„Taimed on imetabased organismid – nende võime ise toitaineid sünteesida muudab nad loomade ja inimeste olemasolust sõltumatuks. Kuid meie ilma taimedeta ei saa. Ettevõtmise eesmärgiks on tekitada inimestes üle maailma huvi taimede vastu ning panna neid mõistma taimeteaduste tähtsust nii jätkusuutlikus põllumajanduses kui ka aianduses, metsanduses ja kõigi toiduks mittetarvitatavate toodete nagu paberi, puidu, kemikaalide, energia ning ravimite tootmises,“  rääkis Eesti Maaülikooli keskkonnamuutustele kohanemise tippkeskuse ENVIRON juhataja professor  Ülo Niinemets . 
 
Raekoja platsil kell 13 algaval Taimede lummuse päeval toimuvad sündmused on põnevad igas vanuses inimestele – õpitubades saab harjutada taime istutamist ja selle koju kaasa võtta, samuti kujundada asjatundjate juhendamisel rõdukasti. Nõu saab küsida taimehaiguste ja -kahjurite hohta, õppida lugema puude aastaringe, mängida äraarvamismänge ja näha taime digiluubi all, samuti õppida eristama teravilju ja aretada isegi oma kartulisorti.Tutvustatakse ka mobiiltelefoni rakendust, mille abil igaüks ise taimesorte saab määrata. Lisaks toimub parimate taimeteadust tutvustavate plakatite ja videote autorite autasutamine koos publiku lemmiku valimisega.
 
Eesti Maaülikooli Polli Aiandusuuringute Keskus annab maitsta ning müüb mahlu ja maiustusi. Eesti Maaülikooli rektor ning Tartu Ülikooli professorid räägivad teaduse populariseerimisest, teadlased tutvustavad taimeteaduse arenguid Eestis ja maailmas ning jagavad praktilist nõu.
 
Alates kella 16st ootab külalisi Eesti Maaülikooli Mahekeskus Eerikal (Tõnissoni maja, buss nr 7). Kell 17 algab Karlova Seltsi Rohelise keskkonna päev Loomemajanduskeskuse hoovis (Kalevi 13), kell 18 näidatakse Tartu Keskkonnahariduse Keskuses (Kompanii 10) filmi „Mis mõlgub meeles taimedel?“ („In the Mind of Plants“; film on eestikeelse tõlkega, sissepääs kõigile tasuta).
 
19. mail kell 21.30 linastub muuseumiööl  Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas (Kuperjanovi 9) film „Vaimustavad taimed“ („Amazing Plants“). Film on eestikeelse tõlkega, sissepääs tasuta.
 
19. ja 20. mail saab Taimede lummuse päeva plakatite ja fotode näitust vaadata Tartu Ülikooli botaanikaaias.
 
18. mail toimuv esimene rahvusvaheline Taimede lummuse päev on Euroopa Liidu Taimeteaduste Organisatsiooni algatus, mille võtmesõnumiks on taimede olulisus keskkonna kaitsmisel.
 
Teadusaasta raames toimuvat Taimede lummuse päeva korraldavad Eesti Maaülikool ja teaduse tippkeskus ENVIRON koostöös Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli teadusrühmadega ning Tartu Ülikooli bioloogilise mitmekesisuse teaduse tippkeskusega ja Jõgeva Sordiaretuse Instituudiga.
 
Taimede lummuse päeva kava on leitav internetis:http://environ.emu.ee/taimede-lummuse-paev/
Lisainfo Teadusaasta sündmuste kohta www.miks.ee
 
Lisateave:
Tiia Kurvits, teaduse tippkeskuse ENVIRON tegevjuht, tiia.kurvits@emu.ee, 5590 8819
Erkki Truve, Tallinna Tehnikaülikooli teadusprorektor, erkki.truve@ttu.ee, 513 3520


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)