Linnuvaatleja päevik - 27.- 28.05

Linnuvaatleja Margus Ots, Linnuvaatleja.ee
 
Pärast ülipikka ja põnevat retkepäeva magasin kaua, võtsin jalad alla alles kella 9 paiku. Bongaritelt sain teada, et eile õhtul Pikla väikehüüp ennast ei näidanud, oli vaid paar korda häält teinud. Täna hommikul olevat lind aga üldse kadunud olnud. Otsustasime Estbirdingu juhatusega, et kuna liigimäärang on lõplikult kinnitatud ja lind tegi häält ilmselt spontaanselt (ei vastanud peibutamisele) ning ta võib ju Piklas isegi pesitseda üritada, siis teeme veel vaid ühe suurema bongamisürituse täna õhtul kell 23:00. Seejärel on igasugune peibutamine alal keelatud, ei taha lindu liigselt häirida. Otsustasin ka ise õhtul Piklasse tagasi minna, oleks põnev näha, kui suur kamp bongareid siis kohale tuleb.
Päeval liikusin laiemalt Pärnumaal ringi. Suurt kedagi ei näinud, lihtsalt tutvusin enda jaoks vähetuntud kohtadega. Õhtuks jõudsin lausa Läti piiri äärde Ikla kanti, kus leidsin ootamatult ühe laulva nõmmekiuru. Olen seda liiki juba mitmetest vanadest leiukohtadest otsinud, aga polnud käesoleval aastal talle veel otsa sattunud. Tundub, et nõmmekiur on meil päris haruldaseks muutunud, kogu Eestist on tänavu teada vist vaid 3 vaatlust ja neistki 2 on rändevaatlused.
 
Väikehüüpi ootamas (Pikla 27.05.2012)
 
Õhtul läksin varakult Pikla tiikide juurde, kus sai algatuseks juba saabunud bongaritega väikehüübi muljeid jagatud. Kella 23-ks oli meid kohal 9. Kõigil olid meeled ärevil, kange tahtmine oli see kõva rari ära näha või siis vähemalt häält kuulda. Kahjuks olid lood sellised, et lind ei tahtnud endast üldse märku anda. Oli küll vilksamisi liikumisi näha ja isegi mõned “krooksatused” tundusid vägagi väikehüübi hääle moodi olevat, aga leidsime siiski, et täna kuuldud hääled kuulusid pigem konnadele ja nähtud liikumised tuleb silmapetteks lugeda (võis miski muu lind olla). Pidime kurbade nägudega laiali minema. Peibutamiskeeld alal on endiselt kehtiv. Mis siis juhtub, kui keegi siiski peibutamisega vahele jääb? Estbirdingu liige visatakse klubist välja. Need bongarid, kes ei kuulu Estbirdingusse, neid ei lubata enam Estbirdinguga seotud üritustele. Näiteks linnurallil Estonian Open osalemise keeld võib tõsisele birderile päris valus karistus olla. Aga, usalduse kaotamine ja sellest tulenevad tagajärjed on tegelikult kõige hullem asi, mis ühe linnuvaatlejaga üldse juhtuda võib.
Kuna nädala alguses pean mõnda aega ka töiste asjadega tegelema, siis asusin öösel tasapisi Tartu suunas liikuma. Teel oli kavas mõned peatused teha, ehk leian kusagilt viljapõllult või heinamaalt põldvuti. Piklast mitte väga kaugel on metsade vahel Leina ja Lepaküla põllud, siin on varasematel aastatel ikka mõni põldvutt kohal olnud. Tegingi esimesed kuulamised just siin. Tulemus ei lasknud kaua oodata, kokku leidsin alalt 4 põldvutti. Nende “vudistamine” (kolmesilbiline “vut vut-vut”) oli vaikse ilmaga päris kaugele kuulda. Põldvutt on minu 2012.a nimekirja 260. linnuliik.
Tartusse jõudsin alles hommikul. Teel tegin peatuse veel Võrtsjärve põhjaosas Jõesuus, kus paar päeva tagasi olla hallkibu nähtud. Praegu seda lindu enam näha ei olnud, ilmselt oligi ta vaid korraks siia maha tulnud. Tänavu on hallkibu Eestis juba 3 korda kohatud, olen teda Muhu saarel isegi bongamas käinud, aga sellest liigist olen endiselt veel ilma.


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)