Õueonu päevaraamat - juuni

Pildistas, joonistas ja kirjutas Tiit Kändler

9. juuni
 

Kalad suitsetavad õuel ahjus. Räimed. Õueonu võtab nad ahjust välja, nood ei liiguta. Kindel tõend sellest, et suitsetamine tapab.

13. juuni
Maailm on mu meelest seatud nõnda, et vahel on eelised mitte kõige silma-, vaid kõige läbi-paistvamal. Kui lõvid möirgavad, siis kassid valivad hiire – et paistaks vähem silma ja saaks vajadusel nahka pista. See on õueseadus, mida kasutavad linnainimesed direktorite, rektorite, presidentide valimisel.

15. juuni
Suvel tunneme me vaid vee kahte olekut, vett ja auru, kolmas, tahke, on silme eest varjul, kusagil üleval kõrgel, pilve piiril. Kuid eks õu ulatu sinnanigi. Kolm aine olekut peaks olema loomadelgi. Kui on olemas jääkaru, küllap siis on kusagil ka veekaru ja õhukaru. Jäälind, veelind ja õhulind. Kui juba vesikiil lendab laialt, siis kusagil põristab lennata ka jääkiil ja õhukiil. Lumivalgeke, vesivalgeke, õhuvalgeke.

Russalkast Pirita jõeni sõites sukeldub auto äkitselt aurupilve. Rünkpilv on külla tulnud, nõnda et isegi Jääretke obeliski ülemist osa näha pole. Päike paistab, meri aurab nagu jaksab, aga äkitselt on mere ja maa vahele sattunud külm õhk, kust see tuli, kes teda teab. Vesi muutub pilveks ja inimesed kaovad selle sisse ära.

18. juuni
Ilmateade: hommikul liigub Eestis kirre kagu poole. Lõunaks on kagu loodes ja õhtul jõuab kätte lõuna. Öösel on aga oodata, et oleme põhjas.

20. juuni
Tähtis päev. Saabub teadusuudis, mis ütleb, et putukad kasutavad taimi nagu meie mobiiltelefone. Mida selle võrdlusega ütelda tahetakse, on et kui mullas elav putukas sööb taime juurt, muudab see taimelehe keemilist koostist. Lehed saadavad õhku lenduvaid signaale. Nende abil otsustavad teised putukad, kas võistluse vältimiseks valida teine söögiplats või hoiduda mürgisest taimest. See tõsiasi oli teada juba mõnda aega. Nüüd on selgunud, et vähe sellest – putukad jätavad ka mullasse teate, mille korjavad taimed üles ja saadavad järgnevatele putukate põlvedele. Uus taim pajatab, kas eellast sõid juurt närivad või lehti järavad putukad. Sellisele järeldusele jõudsid Wageningeni Ülikooli ja Hollandi Ökoloogiainstituudi teadlased. Signaalid antakse edasi seente kaudu – mullas elavate seente kooslus sõltub, kas putukad söövad taimede juuri või lehti. Nõnda näevad putukad seente läbi minevikku ja käituvad vastavalt.
Tuleb minna õuele ja toituda veidi mullast. Näis, kas kangastub mõnus minevik, ogar olevik või tume tulevik.



 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)