Õitsemise ja lõhnaelamus

Foto: Arne Ader
 
Pune
 
Harilik pune    Origanum vulgare

Kuivadel niitudel on pune täisõies ja vürtsist aroomi levitamas. Tugevakasvuline puhmas on paiguti levinud, õied kännastes, lehed väikese rootsuga ja ümarad. Segi võime välimikult ajada mõnede müntidega, aga lõhn reedab pune alati.
 
Punet saab edukalt aedmajoraani asemel liha- ehk juurviljatoitude maitsestamisel kasutada, kas kohe loodusest korjates või kuivatatult: soodustab toitainete omastamist. Taime on meie esivanemad kasutanud vorstide valmistamisel.
 
Vaata pune ladinakeelset nimetust ehk nüüdisajal tuntakse taime enam oregano nime all ning metsik majoraan on samuti üks pune nimetus. Näiteks itaalia köögis on oregano väga kasutatav maitsetaim. 


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Pildipanga nädal

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu