Pühapäeval on meie linnades linnuvaatluspäev

Osalema kutsub Eesti Ornitoloogiaühing
Foto: Arne Ader
 
Kuldnokk
 
 
Iga aasta märtsikuu viimasel pühapäeval, tänavu toimub 30. märtsil, traditsiooniline linnade linnuvaatluspäev.  Selle eesmärgiks on kutsuda üles märkama Eesti linnade linnurikkust. Loomulikult juhitakse tähelepanu ka juba täies hoos olevale rändlindude saabumisele. Linnalinnuvaatlusel saab osaleda igaüks. Tuleb vaid leida vähemalt üks sõber, kellega minna pühapäeval mõnda Eesti linna linde vaatlema ning sealt üles leida võimalikult palju linnuliike.
 
Stardipauk antakse juba kell 5.00 varahommikul, kuid sellest ei tasu end lasta heidutada, sest linnalinnuvaatlusel osalemiseks on aega kella üheni päeval. Tänavune linnade linnuvaatlus on järjekorranumbrilt juba kolmeteistkümnes. Juhime tähelepanu, et sel aastal on reeglites ka oluline muudatus – linnuvaatluse ajal võib liigelda üksnes jalgsi või jalgrattaga.
 
Loe täpsemalt reegleid:
 
Aastate jooksul on linnade linnuvaatluspäeval linde vaadeldud 35 Eestimaa linnas. Tänaseni ei ole veel kordagi osalenud Elva, Kiviõli, Kohtla-Järve, Kunda, Loksa, Mustvee, Narva, Narva-Jõesuu, Püssi, Sillamäe, Türi ning Võhma. Mullu osutus kõigi liigirohkemaks Tallinn. Läbi aegade on kõige pikema liigiloendiga linna tiitli endale saanud Haapsalu, kellele kuulub ka võistluse rekord - 2008. aastal saadi Haapsalus kirja koguni 79 linnuliiki.
 
Ilm on pühapäeval ilus, soovida jääb liigirohket linnalinnuvaatlust!
 
Linnade linnuvaatluspäev reeglid:
 
Toimumise aeg: pühapäev, 30. märts kell 5.00-13.00
Toimumise koht: vaatlejate poolt vabalt valitud Eesti linn.
 
1.     Osalemiseks tuleb moodustada 2-5 liikmeline seltskond. Liik läheb arvesse, kui seda näeb või kuuleb üle 50% võistkonna liikmetest (2-st 2, 3-st 2, 4-st 3 jne).
2.     Võistluse käigus liigeldakse üksnes jalgsi või jalgrattaga. Mootoriga sõiduvahendite (sh. ühistranspordi) kasutamine on keelatud. Autot või ühistransporti võib kasutada stardipaika jõudmiseks.
3. Arvesse lähevad üksnes need linnuliigid, keda vaadeldi linna halduspiiridest lahkumata. NB! Vaadeldud linnud ise võivad olla linnast väljaspool.
4. Elektrooniliste peibutusvahendite kasutamine on keelatud. Lubatud on üksnes isetehtud hääled (nt. vilistamine).
5. Linnalinnuvaatluse tulemused tuleb edastada pühapäeval, 30. märtsil hiljemalt kell 16.00 e-posti aadressil:
 
Tulemuslehele tuleb ära märkida osalejate nimed, vaatluskoht (linn) ning vastavalt reeglitele vaadeldud linnuliikide nimekiri.


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)