Metssead valmistuvad talveks

Kirjutas Vahur Sepp, metsamees
Foto Sven Zacek, www.zacekfoto.ee
 
Anna teed!
 
Metssiga       Sus scrofa
 
Metssead valmistuvad talveks. Naha alla on tekkinud peki kiht ja siseorganid kattunud rasvavarudega.  Lõpule jõuab karvavahetus. Hõredalt paiknevatest  harjastest suverüü, mis kõhualuse paiguti lausa paljaks jätsid, on asendatud tiheda aluskarvastikuga talvekasuka vastu. Põrsad sarnanevad järjest rohkem vanaloomadega. Nad on neist väiksemad, ümaramad, lühema kärsaga ja punakas rusket tooni harjastega. Triibud on kadunud. Põrsaste kaal küünib heal juhul 30 kg- ni.
 
Sügisesed ilmad soosisid põllumehi. Koristamata vilja- ja kartulipõlde sel aastal pole. Sead on kolinud kultuurmaastikelt metsadesse. Suurema osa toidust moodustab jahimeeste poolt pakutu. Kuna pinnas on alles sula, siis on kergesti kättesaadavad looduslikud risoomid, juured ning juurikad. Murukamara all ja kõdukihis leidub rikkalikult loomset toitu. Sellel aastal oli kohati päris hea sarapuu pähkli saak. Mänsakutest, oravatest ja hiirtest ülejäänud läks metssigadele maiuseks.
 
Möödunud sügisel oli tammetõrude uputus. Sead puukisid endid kurguauguni täis, aga jäi ülegi. Tammede alla koguneti nii lähedalt, kui kaugelt. Tammikute ümbert võis talvel leida kuni poole meetri sügavusi või sügavamaidki metssigade poolt tuhnitud auke.  Hea haistmismeelega kärssninad olid nendes kohtades välja peilinud hamsterlaste (mügrid, uruhiired) varutud toidu tagavarad. Korvitäis või enamgi tammetõrusid korvas kaevamise vaeva. Sel aastal tuleb tõrudest suu puhtaks pühkida. Eestimaa tammedel oli „ikaldus“. Isegi pasknääridele ei jätkunud. Ega nad sellepärast kurvasta. Alati leidub midagi muud, mille abil karmid ajad üle elada. 


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)