Kudejatest

Pildi napsas Hagnat, LK foorumist
 
Selline emaskala alustab alles kudemist
 
Jõeforell ehk hõrnas      Salmo trutta morpha fario
 
Hõrna emaskaladele on kudemine raske ning hulgaliselt energiat kulutav toiming. Nemad valivad kudepaiga, kaevavad „kudepesa“, mari heidetakse portsjonite kaupa (kudemisega tegeletakse korduvalt), katvad koetud ja isaskalade poolt viljastatud marja uuesti kruusaga (mari haudub kuni viis kuud). Haudumise ajal ei saa kalamari jääda umbselt põhjasetete alla maetuks, siis mari lihtsalt hukkub vaid peab saama vooluvees olevat hapnikku. Juba mõne portsjoni marja kudenud emaskalade kõht näeb välja palju väiksemana (märkate kõhul volti).
 
Kaamerapildis nähtavad suuremad isendid võivad kaaluda pooleteise kilo ringis, nende koetud marjaterade arv ületab poolteist tuhandet marjatera! Koetakse mõnesajaliste portsjonite kaupa. Marjatera läbimõõt jääb nelja, viie millimeetri ringi.
 
Esmakudejad marjakalad on kolme-nelja aasta vanused, pikkusega 25-32 sentimeetrit ja nende organism on jõudnud toota vaid mõnisada marjatera.
 
Noored niisakalad saavutavad suguküpsuse aasta nooremalt, olles vaid paarikümne sentimeetrised, aga iseasi on see kas selliseid „nolke“ korralikul koelmul kogenud isaskalad löögile lasevad. Kaamerapildist oleme märganud, kuidas „soliidsed daamid“ enda ümber tiirlevaid noorukeid viisakalt tõrjuvad…
 
Vee veidi sinikael-partide koelmurüüstest: kindlasti ei saanud nad hävitatud kogu umbes paarikümne forellpaari, kes kaamera ees tegutsenud, koetud marja. Sellest hoolimata on rüüste märkimisväärne. Osa viljastatud marjast jäi kindlasti kruusa vahele peitu.
 
Oleme tähelepanelikud ja vaatame, milliseks kujuneb olukord edaspidiselt: rüüstamist on pardid korranud viimastel õhtutel ning eile oli neid kolme asemel juba viis…


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)