VIDEO: kuldnokk toidumajas

Video salvestas Bea, LK foorumist
 
 
Kuldnokk         Sturnus vulgaris
 
Tänavune tali kestis jaanuaris kolm nädalat ja loomulikult kohati ka talvituvaid kuldnokki. Suuremas salkades liiguti juba kuu vahetusest alates – eks nad lõunapoolt saabujad ole. Ilm püsis soojakraadidega ning pikalt puhus rännuks soodus lõunakaarte tuul.
 
Viimastel päevadel Lõuna-Eestis mahasadanud lumekate kahandab varaste saabujate toiduotsimise võimalusi, sestap ka kuldnoka, äärmiselt õppimisvõimelise linnu eilne toidulaua külastus - sihvkasid söödi nagu oleks see linnule igapäine toiming.
 
Toidulauda külastanud isaslind ja just tema see oli ei tundunud „räsitult näljane“. Veebruarikuus saabuvad esimesed kuldnokad on aastati päris tavaline nähtus. Esimestena saabuvad enamalt jaolt juba varem pesitsenud isaslinnud sest kuldnokad on äärmiselt pesapaigatruud tegelased. Arnel on hoovis päris hulga lindude pesakaste ning, kui see on „tema hoovi“ lind, siis ta kasutab ööbimiseks ka „oma pesakasti“.
  
Millised tunnused kinnitavad, kellega tegu? Isaslinnu silmaiiris on ühtlaselt pruun, emaslinnu silmaiirist ümbritseb kitsas hele rõngas. Nokatüviku alumine poolt on videos nähtaval  isendil selline „luuvärvi“, aga võib olla ka sinakas või mustjas - emaslinnulul roosakat tooni. Kuldnokkade jalad on roosad. Talvesulestik tume , kollakate tähnidega: kehapikkust paarkümmend sentimeetrit ja kaalu seitse-kaheksakümmend grammi.
 
Kevadiselt kaunist hundsulestikku: kuldset nokka, mustjat sulestikku, milles päikesevalguses veiklevad metalsed rohelised ning purpursed toonid, tekib kuldnokkadel pesitsushooajaks.
 
Kui ilmad peaksid talviseks jääma puhuvad tavaliselt põhjakaarte tuuled ning lindudel reis tagasi lõunapoole, kuni lumepiir lõpeb.
 
Lisa pilte näed LK foorumist: LINK
 
Kuldnokkade tänavusi vaatlusi: LINK


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)