Merikotka pesakaamera 2016

Tekst: Urmas Sellis, Kotkaklubi
Pildid: Triin Leetmaa, Omar Neiland
Ülekande võimaldavad Tele2/Televõrk ja EENet
 

 

Striim mobiilsetel seadmetel: iPhone, iPadAndroid, VLC
 
Merikotka kaamera on paigaldatud Lääne-Eestis asuva pesa juurde, mis on naabriks varem jälgitud Linda ja Sulevi pesale. Kaamera paigaldamine võttis kaks päeva jaanuari keskel (need olid veel külmad ilmad, nii alla -15⁰C), osalesid Renno, Omar, Triin ja Urmas. Hiljem pidid Renno ja Omar veel mõnda nüanssi korrigeerima.
 
Renno ja Omar päikesepaneelidele raami meisterdamas.


Urmas pesa juures toimetamas.


Päikesepaneelide paigaldamine.



Pesa üldplaan.
 
Renno leidis selle pesa alles mullu, aga ega pesa oluliselt vanem ei olegi. Mullu pesas poegi üles ei kasvanud, seega on kaamera panek nö riskiprojekt. Pesas käisid õige mitu erinevat lindu veebruari esimesel poolel, sh vanalind, kes tundub pesa omanik olevat. Esimest korda nägime merikotkast pesal 28. jaanuaril, aga varem ei saanud meiegi vaadata. Pesalt avaneb vaade linnurikkale lahele, kus merikotkad jahti peavad.
 
Kaamerasüsteem on ehitatud nii, et pimeda saabudes lülituvad kõik voolutarbijad välja ning valgenedes jälle sisse. See võimaldab energiatarvet oluliselt vähendada ja pole vaja akusid vahetades riskida kotkaste pesaelu häirimisega. Päikesepaneelid toimivad hästi, kui neil lund peal pole ja päike paistab. Pikema päeva puhul saame ülekannet edastada ööpäevaringselt. Kaamera vahetasime uue AXIS F41 vastu välja (seda on ka parem märkamatult pesa juurde paigutada) ja mikrofoni meisterdas Omar ise.  Pesametsa kõrgeima puu otsas asuvast saateantennist on otsenähtavus Elisa mobiilimastiga, kus asub vastuvõtuantenn ja sealt läheb signaal mööda Televõrkude kaableid EENeti serverisse. Serveris toimub pildi jagamine tuhandetele vaatajatele üle ilma, kes tahavad pesas toimuvast osa saada. Metsas ja mastis kasutame Mikrotik antenne.
 
Alates 15. veebruarist on vastavalt looduskaitseseadusele inimeste liikumine merikotka pesapaiga ümbruses keelatud (ilma spetsiaalse loata). Iga kaamera kaudu pesaelu vaatleja saab sellest reeglist kinnipidamist kontrollida ning on võimalus tunda end nähtamatu keskkonnainspektorina selle pesa juures...
... aga loodame, et kõik läheb hästi ja juulis näeme kotkapoegade esimesi lende.
 
Nagu ikka on ettevõtmisega seotud mitmeid toredaid ja abivalmis inimesi. Selle kaamera süsteemi koostasime tänu ventilatsiooniseadmete tootja ETS NORD AS märkimisväärsele toele (uue tehasehoone avamisel paluti partneritel ja klientidel lillede asemel toetada Kotkaklubi pesakaamerate projekti) ja suur tänu ka eraannetajatele. Süsteemi osad on üsna kallid ja ilma sõbralike toetajateta me neid kasutada ei saaks.
 
Pesalt tuleva striimi kasutamine mujal pole keelatud, aga palume võimalusel sellest meile teada anda (vt kontaktid lehekülje lõpus või saatke sõnum urmas(ät)kotkas.ee. Vaderid on iga kaamera juurde oodatud, nii nagu ETS NORD omal algatusel hakkas.
 
Lisateavet pesal toimuva kohta saab looduskalendri foorumist ja merikotkakaamera uudistest.
 
Ettevõtmises osalevad:
 
  Kotkaklubi       EENet                 
 
 
Toetab
 


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)