Randtiir

Foto: Arne Ader

Randtiir rannakivil.

 
  Randtiir         

Punase noka ja jalgadega tiire on meil kaks liiki. Enamalt mererannikul hetkel hauduvad randtiirud, kellel on proportsionaalselt väga lühikesed jalad ning sisevetel elutsevad jõgitiirud, kellel on proportsioonidega kõik korras. Kui noka või jalavärvus on midagi muud tuleb kasutada linnumäärajat, tegu on meil harvaesinevate tiirudega.
 
Randtiirude pesitsuskolooniad on väikesed ja esimesed munad pesadesse munetud. Täiskurnas on kaks ... kolm muna,  haudevältus kestab pea kolm nädalat ja pojad hakkavad augustis lendama. Uut põlvkonda toidetakse alul veepinna kohal lendavate õhuputukatega, näiteks kiilidega, millele lisanduvad hiljem väikesed kalad, mis ongi tiirude põhitoidus.  Pesa, mis tavaliselt on avamaastikul ja selle lähedusse sattunud inimest ründavad randtiirud väga raevukalt. Mõistlik on kärmelt lahkuda. Teiste lindude suheldakse seevastu päris rahulikult.
 
Randtiirude talvitusalad on Lõuna – Aafrikas ning Antarktise mandri rannikul ja pesitsusalad polaaraladeni välja. Usutavalt on tegu maailma pikimate pesitsusrände teostajatega. Uurijad on ühe isendi rändepikkuseks mõõtnud seitseteist tuhat kilomeetrit.


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Pildipanga nädal

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu