VIDEO: pesa pärast peab võitlusi pidama

Video salvestas Urmas Lett, www.eenet.ee
 
 
Merikotkas       Haliaeetus albicilla     
 
Alustuseks teadmine, et alates 15. veebruarist on vastavalt looduskaitseseadusele inimeste liikumine merikotka pesapaiga ümbruses ilma spetsiaalse loata keelatud.
 
Tõeliselt pikas „filmis“ toimub kuni viienda minutini noorematest liigikaaslastest "pesaanastajate" väljatõrjumine. Tähelepanelik vaatleja märkab erinevusi ning jalarõngaid. Pole sellised võitlused ohutud kummalegi osapoolele. Isaslinnud kaaluvad vähem, pea viis kilo, mis täiesti märgatav. Täiskasvanud emaslinnud isegi üle kuue kilo ning arvestades kotkaste nõelteravaid küüniseid ja tugevat nokka võivad omavahelised arveteklaarimised olla isegi päris kurva lõpuga.
 
Võitlusjärgselt jälgivad heledama sulestikuga pesaomanikud tähelepanelikult ümbrust, kontrollides, kas sissetungijad võtsid hoiatusrünnakut tõsiselt. Loomulikult ei saa kotkapaar rahuneda pärast sellist intsidenti ja rünnakust alates on pesal veedetud palju rohkem aega.
 
Vanalinnud toimetavad asjalikult pesal ja pesapõhja kallal põhiliselt emaslind, keda püüab isaslind assisteerida või muul viisi oma kasulikkust ülesse näidata, aga suht edutult.
 
Üle poole aasta pole ju pesaelu harrastatud, avarusega harjunud kotkastele tundub piiratud pesaruum alul veidi harjumatu (seda oleme märganud eelmiste aastate veebikaamerat jälgides), peatselt kohanetakse üksteisega nagu ka partneri mõõtudega selles piiratud ruumis…
 
Merikotkaste vaatlused Eestis: LINK


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)