EST EN DE ES RU  FORUM

       

Uued kaamerad

Uued kaamerad

 

Talvikestesalgad

Fotod Arne Ader
 
Talvikesed

Talvike       Emberiza citrinella
 
Oleneb talvest, selline on ka talvikeste arvukus. Sellest hoolimata märkamata nad ei jää sest liiguvad salkades ning vahel päris suurtes parvedes.
 
Talvikeseseltsinguid kohtame kas teede veertes või salka elektritraatidel istumas, heinamaadelt umbrohuseemneid otsimas, põldudel, võsastikes ikka rohkem poolavamaastikus. Külastatakse ka lindude söötmiskohti, aga seal eelistatakse maapinnal toituda. Vanasti, kui hobused olid külamaastikus igapäevaseks nähtuseks, tunti talvikesi hästi, nemad koos varblastega hobusepabulate kallal kaerateri otsides nakitsesid.
 
Talvikeste sulevärv on indiviiditi erinev. Selja- ja tiivasulestik pruuni ja mustavöödiline, päranipiala roostepruun, aga ka  rinnal on märgata tumedaid vööte.
 
Isaslinnu peasulestikus on märgatavalt kollast, emaslinnul tagasihoidlikumalt ning nende sulestik paistab tuhmimana, kuid selgemate pikitriipudega. Mida päev edasi „tõelise kevade“ poole, seda „kuldsemaks“ talvikeste sulestik muutub. Väikesenokalised värvulised, kuid suhteliselt pika sabaga, kel pikkust üle viieteist sentimeetri ja kaalu kolmekümne grammi ringis ehk siis põldvarblasest kröömike suuremad.
 
Talvikesed liiguvad maapinnal veidi kohmakalt, liigikaaslastega suheldakse rahulikult ja inimest usaldatakse – neile võib vaikselt läheneda mõne meetri peale.
 
Talvikeste vaatlused: LINK
 
Talvike