Lume vaalimine

Video ja tekst Ahto Täpsi
Fotod Arne Ader
 
 
Meie ilm on viimasel ajal olnud üpris muutlik, vahepeal alla sadanud sulalumi on kleepunud noortele puudele ning oma raskusega puud maadligi painutanud. Kas pole kena ja maaliline vaatepilt? Kahjuks aga sellistel puudel enam "pikka pidu" ei ole, nende võimalused suureks puuks sirguda on kaduvväiksed. Enamjaolt lõigatakse nad tulevase hooldusraie käigus välja, andmaks ruumi järgmistele puupõlvkondadele...
 
Jäide kukerpuumarjadel
 
Kommentaar:
 
Metsa jaoks ohtlikeks ilmastikunähtuseks võiks nimetada lume valimist, jäävihma, mille sadu nägime nädala eest, samuti härmatist, kui kihi paksus ületab kahte sentimeetrit, aga eriti ohtlikuks kujuneb üle viie sentimeetrine härmatisekiht.
 
Puudel ning põõsastel lasuv lumi, härmatis või jääkiht on täiendavaks raskuseks okstele - suured ning jämeda tüvega puud elavad lume need nähtused üle Väärtuslikelt ilupuudelt-põõsastelt tuleks jää- või lumekiht maha raputada. Vältima peaks puutüvedele näiteks kirvesilmaga koputamist, mis kahjustab oluliselt koorealust kambiumikihti. Nõnda toimides võib puu vigastuste tõttu haigestuda või koguni hukkuda. Kahjustusõrnad on just elupuude sammasjad, püramiidjad ja kerajad vormid. Lühiajalise valimise korral suudavad puud kevade jooksul enese taas sirgu kasvatada.
 
Härmatis männil


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)