Mustemat lindu pole

Fotod Arne Ader
 
Rongapaar
 
Ronk ehk kaaren      Corvus corax
 
Ei ole kahtlust, kui pilti vaadata, kumb paarist isaslind on. Ronkade mängu, kas kuuleb või märkab looduses hulkuja peaaegu kindlasti. Märtsikuus koondub nende tegevus juba pesaterritooriumile. Rongad pole nii arvukad, kui teised vareslased, aga umbes viis tuhat haudepaari ikka moodustub.
 
Must on ronkade sulestik nagu ka jalad, nokk ja isegi silmad. Enam mustemat lindu pole olemas - "ronkmust".
 
Rongapaarid veedavad koos kogu aasta, kui neil on kõik hästi läinud. Suured, targad, ettevaatlikud, aga ka uudishimulikud linnud, kelle märguannete järgi käituvad metsades nii karvased, kui sulelised. Kehapikkust on neil kuuekümne sentimeetri ringis, Kaalu suurtel isaslindudel kuni poolteist kilo, suurematel emaslindudel mõnisada grammi vähem. Usutavalt räägime kaarnatest veel pesitsusajal.
 
Ronk teeskleb surnut
 
Arne pildil toimuv tahab veidike lahtiseletamist: see ronk pole surnud ega muudmoodi viga saanud - otse vastupidi! Ta on oma parimas vormis. Tavaline ronkade varakevadine mängulust ning nendel nutikatel lindudel fantaasiast puudust juba ei tule. Hullatakse nagu lapsed, aetakse üksteist taga ja tehakse muid lustlikke „tükke“…
 
Arne Ader kirjeldab: kuidas üks ronk kihutab teise eest minema, peidab end kiirelt puuvõrasse, aga järgnev paariline seda ei märka, tuhisedes mänguseltsilisest mööda, saab nõnda täitsa inimlikult mõistetava „ninanipsu“, mida võib nende hilisemast omavahelisest käitumisest isegi hoomata.
 
Meelsasti hullavad kaarnad lumel, nad oskavad isegi liugu lasta, rääkimata siis mängulisest maha heitmisest nagu pildilt näha.
 
Ronkade vaatlused: LINK


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)