EST EN DE ES RU  FORUM

       

Uued kaamerad

Uued kaamerad

 

Tänasest saab hakata pidama aialinnupäevikut

Teada annab Meelis Uustal
Foto Arne Ader
 
Kuldnokk
 
Täna alustas Suvine aialinnupäevik 2016! http://www.eoy.ee/aed/
Loodetavasti oled Sa ka tänavu valmis oma linnu- ja loodusvaatlused veebipäevikusse üles märkima. Tänu sadade osalejate poolt kirja pandud vaatlustele hakkame tasapisi kokku saama pilti lindudest, kes meie aedu külastavad ja aedades pesitsevad. Eelmisel aastal osales suvise aialinnupäeviku projektis 672 loodusvaatlejat ja 391 aeda üle Eesti ja see oli poole rohkem, kui tunamullu.
Suvise aialinnupäeviku 2015. aasta tulemuste kokkuvõtte leiab huviline: LINK
 
Lühidalt kokku võttes olid mullusuvised pesitsusnäitajad: aias keskmiselt 6,6 pesitsusjuhtu ja pesitses keskmiselt 4,3 liiki linde – sarnased tunamullustega ning viimase aja parim pesitsusaasta oli suitsupääsukesel – keskmiselt 4,33 poega pesas.
 
Mis meil tänavu uut on?

- Tänavune aialinnupäevik algab varem, et püsida kannul kõige varajasematel rändlindudel, ja lõppeb hiljem, et arvestada sügisrände tippajaga, mil ka aias võib uusi põnevaid linde kohata. Aialinnupäevik kestab 1. märtsist 2. oktoobrini 2016. a.
 
- Valminud on abistavad ankeedid vaatluste jooksvaks märkimiseks: LINK
Ankeedid saate endale välja printida ja lauanurgal või põuetaskus hoida.
Hiljemalt 2. oktoobriks tuleb kõik tehtud vaatlused, mis paberile kirjutatud sisestada veebipäevikusse.

- Mõnede sisestatud liikide puhul võivad ilmuda veateated - juhul kui sisestatud vaatlus vajab tähelepanu või ka järele mõtlemist. Näiteks ilmub veateade, kui rändlinnu vaatluskuupäev on ebatavaliselt varajane. Sellistel juhtudel tuleks üle kontrollida, kas pole hoopis tegemist mõne teise sarnase liigiga.
 
- Kasutada tasuks lindude saabumisaja ja pesitsuskoha spikrit: LINK
 
- Aialinnupäeviku esilehel näeb nüüdsest rohkem jooksvat statistikat – lisandunud on kohatud paigalindude, taimede ja putukate statistika. 

- Avalikus kaardirakenduses näeb rohkem andmeid aedades kohatud lindude jm vaatluste kohta.
 
Kindlasti tasub meelde tuletada Suvise aialinnupäeviku põhireeglid: LINK
 
Kuigi aialinnupäevikusse võib kirja panna mitmeid elustikurühmi, tuleb kindlasti rõhutada, et aialinnupäeviku prioriteet on ikkagi aias kohatud ja eriti aias pesitsevad linnud. Aga kui jõuate, pange kirja ka kimalaste, selgroogsete ja taimede-putukate vaatlused.
 
Põnevaid aialinnuvaatlusi!
Meelis Uustal
Suvise aialinnupäeviku koordinaator
aed@eoy.ee