EST EN DE ES RU  FORUM

       

Uued kaamerad

Uued kaamerad

 

Pesakasti ehituse plaanimine

Foto Arne Ader
 
Kuldnokk
 
No on ju kena, kui maja, suvemaja või talukoha juures värvulised tegutsevad. Viljapuuaias ja peenramaal, kui selline peaks olema jääb kõikvõimalikke kahjureid vähemaks, lustlikult tegutsevad sulissõbrad niidetud õuemurul… Lisaks mainitule ei vaja lindude pesakast muud hooldust, kui sügisel puhastamist, aga kui seegi ununeb pole midagi erilist katki. Talvel kasutatakse neid ehitisi ööbimiseks, vahel sügiseti toidutagavarade paigutamisel lisaks lindudele ka neljajalgsete poolt.
 
Nojah, ollakse harjunud, et majade juures võime näha suluspesitsevaid kuldnokki või tihaseid, aga lihtsate vahenditega võib meelitada aeda ka kärbsenäpi, linavästriku ja teisi poolsulus pesitsejaid. Pääsupesadele räästa all võiks kinnitada laiema laua nii jääb sein valgetriibuliseks „võõpamata“. Üldiselt tuleks majapidamine üle vaadata.
 
Kenasid ja fantaasiaküllaseid pesakaste saab ehitada kõikvõimalikest lauajuppidest ka juba korra kasutatutest, mis sellest, et nad mõne aasta vähem vastu peavad – isegi viis aastat on maru pikk aeg, mille jooksul suur hulk linnunoorukeid tuule tiibadesse saavad.
 
Ei pea pesakasti ava olema spetsiaalse diameetriga puuriga puuritud: võib olla ka kolmnurkne, paljalt käsisaega kergesti tehtav. Kõik etteantud mõõdud on tegelikult „sümboolsed“ ja kasutada võib materjale, mis nii ehk teisiti mõne aja pärast seismist leiavad tee prügihunnikusse või lõkkeplatsile.
 
Kui sellel nädalalõpul saaks kodus oleva inventuur tehtud, jõuaks puuduoleva hankida kuni pikkade lihavõttepühade saabumiseni. See on päris õige aeg pesakastid valmis meisterdada ning samas ka ülesse riputada.
 
Ornitoloogiaühingu veebiraamat tuleks ehitajate meeskonnal üheskoos enne läbi vaadata: LINK
 
Mõnusat meisterdamist! Uskuge mind see saab olema tore pere- või sõpruskonna ettevõtmine ning kui kõik kenasti läheb, siis kevadel ja suvel rõõmsat avastamist, vaatlusi, omavahelisi arutlusi – mis, kes või kus.