Sinikatest ja valmivatest jõhvikatest

Autorid

Pildistas Kristel Vilbaste

Imagen
Cuerpo

Sinikapuhmas

 

Sinikas        Vaccinum uliginosum

 

Suvi kiirustab. Sinikate kasvukohad jäävad rabade servaaladele ja siirdesoodesse. Sealt leiame suhu pistmiseks sinakaid vahakirmega marju, mõnel puhmal neid jagub, aga teine on suisa tühi.

Sinikate puhmad võivad sirguda kuni vööni, lehed on äraspidi munajad, sinakasrohelised ja altpoolt veidi karvased ning taime varred tunduvad näpu vahel ümmargused, olles natuke ribilised, värvuselt aga lillast kuni kollakaspruunini.

Kui sinika vilju võrrelda mustikatega, siis sinika marjad pole nii ümmargused kui mustikad ja nad on mustikamarjadest heledamad ning sinisemad. Käsi määrivad sinikad korjamisel vähem.

Mustikatega võrreldes jääb sinikate maitse veidi vesisemaks ja nende viljaliha värvus on roosakas, kuid sisaldab hulga C-vitamiini ja üle kuue protsendi suhkruid.

Mõnedele inimestele võivad sinikamarjad midagi joobesarnast tekitada, kuid tänapäeval peab tundlikum inimene pea kõikide toitainete mõju jälgima.

Valmivad jõhvikad

Valmivad jõhvikad

 

Harilik jõhvikas ehk kuremari      Oxycoccus palustris

 

Selline pilt lubab meile head jõhvikasaaki.

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.