Musträstaid võime kohata kogu talve vältel...

Eingereicht von Looduskalender - Don, 13.12.2018 - 18.18
Autorid

Fotod Arne Ader

Musträstas

Musträstas

Textkörper

 

Musträstas            Turdus merula    

 

Musträstaste ränne sai otsakorrale koos novembrikuuga. Olenevalt talve karmusest püüavad meil hakkama saada kuni kümmekond tuhat isendit – seda rohkem inimeste naabruses, kus päris nälga ikka ei tohiks jääda. Äärelinnades võivad tegutsejad üpris märgatavad olla ja vahel võime üksikuid isendeid märgata suisa ostukeskuste juures.  

Nii emas-, kui tänavusuvised noorlinnud kannavad pruuni sulestikku.

Emaslindude sulestik tumepruun, kirjatud tähnidega nii kurgul, kui rinnal. Alles vanematel emaslindudel värvub nokk osaliselt kollakaks.

Noorlindude seljasulestik kollakaspruun, millel võime märgata veidi heledamaid tähne, aga kõhualune paistab  triibulisena. Maapinnal liiguvad musträstad hüpeldes ja oma pika saba kergitamine liikumise vahepeal käib „asja juurde“.

 

Musträstas

Musträstas

Pigimusta sulestikuga on vaid täiskasvanud isaslinnud. Mustal sulestikul puudub läige, nokk kollane ja sama värvi rõngas ümber silma. 

Musträstaste kehapikkus jääb keskmiselt veerand meetri ringi, kaal umbes sada grammi ja tiibade siruulatust 35-le sentimeetrile. Kõikidel isenditel on jalad tumepruuni värvi.

Millest musträstad varatalvisel ajal toituvad?

Mõnedelt puudelt või põõsastelt võivad linnud marju ja vilju leida. Õunapuudelt, kas veel puudel püsivatel või maha pudisenud, näotuks muutunud viljadest otsitakse seemneid. Varisenud lehestikku seast leiab sinna peitunud putukaid, ussikesi või tigusid. Tegutsetakse lühikesel päevasel ajal ja toidulaud pole just rikkalik…

Musträstaste vaatlused: LINK

Wir verwenden Cookies auf unser Webseite, um die Benutzererfahrung zu verbessern.

Wir verwenden außerdem Dienste zur Analyse des Nutzerverhaltens und zum einblenden von Werbung. Um weitere Informationen zu erhalten und ein Opt-Out-Verfahren einzuleiten klicken Sie bitte auf „Weitere informationen“.