24. NÄDAL 13.6.2016.-19.6.2016. Jõgeva ümbruses

Autorid

Koostasid ning pildistasid Laine ja Vello Keppart

Bild
Textkörper

Tugevalt lamandunud rukis on hakanud üles tõusma

Nii, nagu eelmine nädal, oli ka see nädal siinkandis erakordselt sajune.

Vihmata jäid ainult esmapäev ja teisipäev. Neljapäeval sadas nii öösel kui päeval rohkesti ja ööpäevaseks sajusummaks kogunes 47 mm. Samuti oli laupäev väga sajune ja samas ka tormine. Ööpäevaseks sajusummaks mõõdeti siis 18 mm ja tuule kiirus kasvas iiliti 17 m/s. Kogu nädala sajusummaks kogunes 78 mm, mis on 10 mm võrra enam, kui on viimase 94 aasta keskmine juunikuu sajusumma Jõgeval. Kokku oli nädala lõpuks juunikuus sadanud tänavu juba 132 mm, mis on tavapärasest peaaegu kaks korda rohkem.

Suuremate sadude järel jäi vesi mõneks ajaks kartulivagude vahele seisma, kuid peagi vajus mulda. Vaatamata sadudele, oli ilm üsna soe. Maksimaalsed õhutemperatuurid kõikusid päeviti 19-23 kraadi piires. Ööd olid nädala esimesel poolel jahedad. Kõige külmem oli teisipäeva öö, kui minimaalne õhutemperatuur langes kolme kraadini, maapinna lähedal mulla kohal nulli lähedale, rohul miinuspoolele. Neljapäevast alates muutusid ööd soojaks ja minimaalne õhutemperatuuriks jäi 13-14 kraadi.

Koplis rohi kasvab ja loomadel on mida süüa

Koplis rohi kasvab ja loomadel on mida süüa

Vihmad ja soe ilm on pannud umbrohud kasvama, samas aga ei lasknud vihmad ja märg muld peenraid rohida. Seni kuivaga üles tõusmata porgandid ja muud külvatud seemned hakkasid tärkama. Ka külmavõetud pealsetega kartulid kosusid vihmade järel kiiresti. Põuaga pruuniks kuivanud murud muutusid uuesti roheliseks. Karjamaadel hakkas rohi kiiresti kasvama. Tuule ja sajuga lamandunud talirukis tõusis põldudel suures osas uuesti üles.

Varakult külvatud suviteraviljad hakkasid pead looma. Eelnenud pika põuaperioodi tõttu oli vili väga madal ja pea lühike.

Suvinisu on eelnenud põua tõttu loomis ajaks jäänud hõredaks ja madalaks

Suvinisu on eelnenud põua tõttu loomisajaks jäänud hõredaks ja madalaks

 

Jõgeval, 20.6.2016.

Tags

Wir verwenden Cookies auf unser Webseite um die Benutzererfahrung zu verbessern.

Wir verwenden außerdem Dienste zur Analyse des Nutzerverhaltens und zum Einblenden von Werbung. Um weitere Informationen zu erhalten und ein Opt-Out-Verfahren einzuleiten klicken Sie bitte auf „Weitere Informationen“.