Foto: Arne Ader
Toomingamarjad
Toominga luuviljad on kui „miniploomid“. Viljaliha on hapukas, rohke C-vitamiini sisaldusega, kootavad suus, aga mõnele selline „suu tummiseks“ tegev maitse mekib ja on kõhtu kinnistava toimega.
Teematerjaliks kasutatakse nii vilju, kui lehti. Võta prooviks lusikatäis marju klaasi vee kohta, maitse ja otsusta, kas võiks maitse rikastamiseks veidi korjata ja kuivatada.
Toomingas on kõikjal tavaline põõsas ning vahel suureks sirgunud puu, mis noorena kannatab varjulist kasvukohta.
Toomingat pole õuepuuks soovitatud istutada, aga sellele pole mõistlikku ettekäänet, peljatakse kindlasti kahjurputukaid, kuid toominga koort ega võsusid ei söö ei jänesed ega vähenõudlik kodukits ja toominga-võrgendikoi (
Yponomeuta evonymellus) kelle ulatuslikke kahjustusi võisime 2005-06 aastal jälgida, mil massiliselt toomingaid olid ilma lehtedeta, taastusid järgmiseks aastaks, põhjustamata ümbritsevale mingeid kahjustusi.