Linnuvaatleja päevik - luha-sinirinna määramisest

Linnuvaatleja Margus Ots, Linnuvaatleja.ee
 
Eestis võib kahte sinirinna (Luscinia svecica) alamliiki kohata – luha-sinirind (Luscinia s. cyanecula) on meil luhapajustikes haruldane haudelind ja tundra-sinirind (Luscinia s. svecica) esineb meil vaid läbirändel. Isasel luha-sinirinnal on üldjuhul valge rinnatäpp (see võib ka üldse puududa) ja tundra-sinirinnal on punane rinnatäpp. Aga, määrajates kiputakse teemat lihtsustama. Tegelikult rinnatäpi värvuse järgi alamliiki siiski alati määrata ei saa, sest ka luha-sinirinnal võib punane rinnatäpp olla.
 
Luha-sinirind (Luscinia svecica cyanecula), valge rinnatäpiga (tegelikult üldse ilma täpita) isaslind (22.06.2012 Raadi, foto: Uku Paal)
 
Tänavu on Tartus Raadil pikema perioodi jooksul luha-sinirinna paari vaadeldud, ilmselt see liik pesitseb seal. Kontrollimisel selgus aga, et isaslinnul on hoopis punane rinnatäpp ja tekkis küsimus, et millise alamliigiga on üldse tegemist? Asja selgitamiseks sai 22. juunil Raadi lind kinni püütud. Üllatuseks sattus võrku lausa 2 isaslindu, kellest üks oli pisikese valge rinnatäpiga ja teine punase rinnatäpiga. Kui valge rinnatäpiga või siis üldse rinnatäpita lind on tüüpiline luha-sinirind, siis punase rinnatäpiga isend pani küll kukalt kratsima.
 
Luha-sinirind (Luscinia svecica cyanecula), punase rinnatäpiga isaslind (22.06.2012 Raadi, foto: Uku Paal)
 
Lähemal uurimisel selgus, et vaid rinnatäpi sulgede tipud olid punased, sulgi liigutades paistis allpool ikka valge värvus. Seega, ka see lind on ikka luha-sinirind. Alles viimasel ajal on sellele määramisprobleemile rohkem tähelepanu pööratud ja tõesti ongi nii, et osadel luha-sinirindadel võibki hoopis punane rinnatäpp olla. Seega peab sinirinna alamliikide määramisel eriti hoolikas olema. Täpsemalt saab luha-sinirinna määramisest Estbirdingu kodulehelt lugeda.


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)