Merikotka pesakaamera 2013

 
Tekst: Urmas Sellis, EOÜ ESTLAT projekt
Pildid: Renno Nellis, Kotkaklubi
Ülekande võimaldavad Tele2/Televõrk ja EENet

 

Otsestriim Uudised | Foorum

Striim mobiilsetel seadmetel: iPhone, iPadAndroid, VLC
 
Püüame viiendat hooaega teha reaalajas ülekannet merikotkaste Linda ja Sulevi pesa juurest.
 


 

Linda ja Sulev jätsid oma vana pesa ja kolisid merele lähemale. Selles kohas on pesa kandev puu kehvem ja kotkad on pidanud lagunenud pesa vähemalt kaks korda juba uuesti üles ehitama, aga vaade ilmselt meeldib neile enam, kui vana pesa juures ning „jahimaad“ on lähemal. Mullu koorus pesas kolm poega, kellest üks hukkus enne lennu-võimestumist. Juba suvise pesakontrolli ajal otsustasid Urmas Eesti Ornitoloogiaühingu ESTLAT projektist  ja Renno Kotkaklubist , et pesakaamera tuleb uue pesa juurde ümber tõsta. Tegime seda abilistega Päevalehest ja IT-firmast Kernel ning 12.detsembrist on meil olnud võimalus aeg-ajalt pesas toimuvat piiluda. Kotkaid on pesal näha olnud alates veebruarist.

Kaamerasüsteem on seekord ehitatud nii, et pimeda saabudes lülituvad kõik voolutarbijad välja ning valgenedes jälle sisse. See võimaldab energiatarvet oluliselt vähendada ja pole vaja akusid vahetades riskida kotkaste pesaelu häirimisega. Päikesepaneelid toimivad hästi, kui neil lund peal pole ja päike paistab. Pikema päeva puhul saame ülekannet edastada ööpäevaringselt. Enamuse vanast süsteemist pidime uues kohas ümber ehitama ja loodetavasti sai see ka stabiilsem kui varem. Pesapuul asuvast saateantennist on otsenähtavus Elisa mobiilimastiga, kus asub vastuvõtuantenn ja sealt läheb signaal piki Televõrkude kaableid EENeti serverisse. Serveris toimub pildi jagamine tuhandetele vaatajatele üle ilma, kes tahavad pesas toimuvast osa saada. Kasutame ökonoomset Mobotixi kaamerat ja Mikrotik antenne.
 
Alates 15. veebruarist on vastavalt looduskaitseseadusele inimeste liikumine merikotka pesapaiga ümbruses keelatud (ilma spetsiaalse loata). Nüüd on õige aeg sellest reeglist kinnipidamist kontrollida ning igaühel on võimalus tunda end nähtamatu keskkonnainspektorina selle pesa juures...
... aga loodame, et kõik läheb hästi ja juulis näeme kotkapoegade esimesi lende.

Pesalt tuleva striimi kasutamine mujal pole keelatud, aga palume võimalusel sellest meile teada anda (vt kontaktid lehekülje lõpus või saatke sõnum urmas(at)kotkas.ee ).

Nagu ikka on ettevõtmisega seotud hulk toredaid ja abivalmis inimesi. Üldist süsteemi toimimist toetab ESTLAT programm läbi Eesti Ornitoloogiaühingu projekti "Eagles cross borders".
 
Lisateavet pesal toimuva kohta saab looduskalendri foorumist ja merikotkakaamera uudistest ja Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehelt.
 
Ettevõtmises osalevad:
 
Eesti Ornitoloogiaühing Kotkaklubi Eagles Cross Borders    EENet          
 
 
Toetab: ESTLAT programm
ESTLAT programm


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)