Kalakotkakaamerad Eestis 2013

 
Tekst: Urmas Sellis,
ESTLAT Eagles projekti koordinaator Eestis
Ülekande võimaldavad Televõrgu AS, Kernel ja EENet

Kalakotkas - Eesti kalakotkakaamera:

 
Striim mobiilsetel seadmetel: iPhone, iPadAndroid, VLC
 

Kalakotkas 2 - teine kalakotkakaamera:

 
Striim mobiilsetel seadmetel: iPhone, iPadAndroid, VLC
 
Eesti ja Läti ühistegevuse (ESTLAT Eagles Cross Borders) raames paigaldasime tänavu kolmes kohas kalakotkakaamerad - kaks Eestis (kalakotkas ja kalakotkas2) ja ühe Lätis (zivju-erglis). Läti kaamera kohta kirjutame eraldi. Eestis saime kaamerad metsas käima vastavalt 16. ja 5. aprillil. Kalakotkas oli samas kohas ka mullu ja selle häälestamisega saime kahe päevaga hakkama. Selle kaamera pilt jõuab EENeti serverisse läbi Televõrkude kaabli ja seadmete. Aga kalakotkas2 nõudis enam tööd.
 
Mõlemad Eesti kalakotka pesakaamerad paigaldati ESTLAT Eagles projekti raames rajatud tehispesade juurde. Mõlemad jälgitavad pesad on suhteliselt uutel pesitsusterritooriumitel, teame mõlemaid vaid kaks aastat.
 
Juba eelmisest aastast tuttav Võrumaa kalakotkas on tehispesa, mille ehitasime 2012 talvel umbes 200 meetrit varasemast lagunenud pesast eemale. Mullu oli sel kotkapaaril kolm poega. Kaamera paigaldustööd said tänavu lõpetatud 16. aprillil ja siis ühtki kalakotkast piirkonnas näha polnud. Mullu sai selle pesa emalind (nimega Piret) GPS-saatja ja saime jälgida tema rännet ning talvitumist. Kahjuks pole Pireti saatja edastanud ühtki signaali peale 5. aprilli. 22. aprillil saabus aga Piret pessa ja põhjustas suurema kakluse, mille käigus kaameragi kannatada sai. Pesa asub Eesti Kaitseväe harjutusväljaku läheduses, mistõttu aeg-ajalt võib kuulda paugutamist.
 
Tartumaa kalakotkas2 looduslik pesa asus pehkinud pooliku kuuse tüüka otsas ja oli suuresti varisenud, aga ehitasime selle asemele uue ja turvalise pesa tugevama männi latva ning paigaldasime sinna ka kaamera. Kalakotkas2 pilt liigub Tartumaal asuva pesa juurest EENeti serverisse läbi Kerneli võrgu ja püsiv ülekanne pesalt toimub alates 20. aprillist. See kaamerakomplekt on laenatud Kotkaklubilt. Eriline tänu abi eest kaamera käivitamisel Martti Savile Kernelist!
 
ESTLAT Eagles projektist saime finantseerida ühe kaamerakomplekti soetamist, aga teise kaamera saime laenuks Kotkaklubi käest, et oleks tõenäolisem kalakotka pesitsemise nägemine avalikkuse poolt (kaamerat paigaldades me ei tea, kas see pesa asustatakse sel aastal või mitte).
 
Võrumaa kalakotka kaamera ülekanne toimub tänu Televõrkude abivalmis tegutsemisele, samuti tänu Eesti elektrisüsteemi haldurile Elering, kes lubas lahkelt kasutada oma alajaama masti meie ülekandeseadmete kinnitamiseks. Eleringi mastist liigub signaal Televõrkude kaablisse. Kaabli kaudu jõuab video EENeti serveriruumi, kus toimub selle dekodeerimine ja jagamine vaatajaile. Kaamerate avalikustamine ja rahvusvahelise foorumi haldamine toimub Looduskalender.ee keskkonnas ning Eesti Ornitoloogiaühingu veebis.
 
Pilt: Olev Lüütsep
 
Kalakotkakaamerad on töös ESTLAT Eagles Cross Borders projekti raames.
 
Oma ühendust kaameraserveriga saab testida siit.
Eesti Ornitoloogiaühing Eagles Cross Borders  ESTLAT programm  


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)