35. NÄDAL 24.8.2015.-30.8.2015. Jõgeva ümbruses

Koostasid ning pildistasid Laine ja Vello Keppart
 
Lodjapuu viljadega
 
Nädala esimene pool oli väga soe. Esmaspäeval ja teisipäeval tõusis õhutemperatuur päeval varjus 25 kuni 26 kraadini, taimedeta mulla pinnal mõõdeti sooja ligi 50 kraadi. Kuna vihma ei olnud juba ligi kahe nädala jooksul siin kandis sadanud, siis kippus kuuma ilmaga kuivus taimedele liiga tegema. Nädala teiseks pooleks ilm jahenes. Reedel ja laupäeval jäid maksimaalsed termomeetrinäidud õhus alla 20 kraadi, pühapäeval tõusis ainult ühe kümnendikkraadi võrra sellest piirist kõrgemaks.
 
Kolmapäeval sadas üle pika aja vihma. Ööpäevaseks sajuhulgaks kogunes kesknädalal 4 mm. Selline sajuhulk oli nii napp, et niisutas mulda lühikeseks ajaks ainult paari sentimeetri sügavuseni ja taimede lehtede alla ei jõudnudki. Korralikumad sajud jõudsid siiakanti reedeks. Vihma sadas ka laupäeval ja pühapäeval, kusjuures mõlemal päeval esines äikest. Laupäeval oli keskpäevane sadu väga intensiivne ja vihma hulka tuli rahet. Õnneks erilisi rahekahjustusi põldudel ja aedades ei olnud märgata. Nädala viimase kolme päeva sajusummaks kogunes Jõgeva ümbruse mõõtmiskohades 10-16 mm. Sademete vesi jõudis pühapäeva õhtuks mulla niisutada 10-15 sentimeetri sügavuseni. Vihmad olid väga vajalikud hilisemate kartulisortide jaoks, kuna neil toimub alles intensiivne mugulate kasv.
 
Pilliroog alustas õitsemist
 
Põldudel jätkus kiire viljakoristus, mida nädala teisel poolel segasid vihmad. Tehti ettevalmistusi taliteraviljakülviks. Talirapsi põllud rohetasid kasvavatest taimedest, suvirapsid muutusid korrast kollasemaks. Soojade ilmadega kasvasid hästi aedades kurgid ja suvikõrvitsad. Valmisid suveõunad, esimesed ploomid ja aktiniidia marjad.
 
Sügisheleeniumi esimesed õisikud on avanenud
 
Puud püsisid valdavalt veel rohelistena, kuid pärnade ja kaskede alustes oli juba õhuke kiht pudenenud lehti maas. Lehtede varisemist kiirustas tänavapuudel vee puudus pinnases. Kuivemates kohtades esines kasevõrades salguti kollaseks muutunud lehti.
 
Metsaalustes leidus kuiva tõttu söögiseeni väga vähe.
 
August on kurvitsaliste ja mitmete värvuliste (roolinnud, põõsalinnud, lehelinnud) aga ka nahkhiirte rändeaja algus. Enam ei ole näha piiritajaid ja valge-toonekurgi.
                                                               
Jõgeval, 31.8.2015.


 

EST EN DE ES RU  FORUM

       

Minu looduskalender

Aita teha Looduskalendrit - saada oma tähelepanekud ümbritseva looduse kohta. Vajadusel lisa pilt või video.

Minevik

Looduskalender.ee viidakogu

Teised kaamerad  Videod
Must-toonekure videod Lõuna-Belgiast Kurgede ränne (2008-2010) Korallnarmik (2011)
Linnukaamerad Hollandis Kotkaste ränne (2008-2010) Kure TV (2011)
  Raivo rännakud (2007) Kure TV 2 (2011)
  Tooni rännakud (2007) Merikotka TV (2010-2011)
 
 
    Konnakotka-TV (2009-2011)
    Seire-TV (2009)
    Kure-TV (2009)
    Talvine kotka-TV (2008)
    Sea-TV (2008-2009)