Tatikud, mida värskelt süüa

Autorid

Fotod VikipeediaA

Bild
Textkörper

Lehmatatiku viljakehad. Kübaraaluste torukeste poorid on suured ja veidi nurgelised

 

Lehmatatik ehk lehmapuravik      Suillus bovinus      

 

Lehmatatikuid võime vahel kasvamas märgata hiigelsuurte kogumitena, männikutes, aga sagedamini metsa äärealadel, sageli metsateedel või -sihtidel. Üks meie tavalisemate puravikuliste hulgast ja värskelt söödavad nagu järgmised tutvustatavad.

Seenekübar kollakast- kuni punapruunini ja kujult lamedam ning limane, kuid lambatatik on hulga limasem. Kübaraalused torukesed noortel seenetl helekollased ja muutuvad seene vananedes pea pruunideks olles suured ja nurgelised. Seenete puhastamisel ilmneb, et torukesi on raske kollasest seenelihast eraldada.

Seenejalg kübara värvi.  

Lambatatik

Lambatatik

 

Lambatatik ehk lambapuravik          Suillus granulatus

 

Kasvukohtadeks liivased männikud, aga eriti männinoorendikes ja nõmmedel.

Seenekübar kollakas kuni punakaskollane ja paksult limane Noore seene kübar on kumer, kuid vananedes lamendub. Noore seene torukesed kübara all on kahvatukollased, mis koos vanusega tumenevad. Seeneliha valkjas või kollakas ja puuviljalõhnaline ja nagu öeldud maitsev söögiseen värskelt.

Rahvapäraselt „võiseeni“ ehk sageli koos kasvavaid lambatatikuid ja „tinglikult söödavat“ võitatikuid sai tutvustatud eile, millega seenehuviline tutvuda võiks: LINK

Roosa tatik

Roosa tatik

 

Roosa tatik       Suillus collinitu  

 

Väga harva võib loometsades kasvada suisa haruldast roosat tatikut, mille seenekübar paistab sarnane nii lamba-, kui võitatikutele.

Head söögiseent liivtatikut tutvustame lähiajal ja põhjusega koos pruuni sametpuravikuga sest nende seente lõikepinnad värvuvad sarnaselt.

Wir verwenden Cookies auf unser Webseite um die Benutzererfahrung zu verbessern.

Wir verwenden außerdem Dienste zur Analyse des Nutzerverhaltens und zum Einblenden von Werbung. Um weitere Informationen zu erhalten und ein Opt-Out-Verfahren einzuleiten klicken Sie bitte auf „Weitere Informationen“.