Vorstirohust

Autorid

Foto Arne Ader, loodusemees.ee

Pune

Pune

Содержимое

 

Harilik pune    Origanum vulgare

 

Niitudel on pune täisõies, levitades päikese paistel oma vürtsist aroomi. Harilik pune kasvab tugevakasvuliste puhmastena, aga on levinud paiguti. Taime õied on kännastes, lehed väikese rootsuga ja ümarad. Segi võime välimikult ajada mõnede müntidega, aga lõhn reedab pune alati.

Punet kasutatakse edukalt aedmajoraani asemel liha- või juurviljatoitude maitsestamisel ja seda kas kohe loodusest korjates või kuivatatult, sest pune lisamine toidule soodustab toitainete omastamist. Taime on meie esivanemad kasutanud vorstide valmistamisel.

Vaata pune ladinakeelset nimetust, sest nüüdisajal tuntakse taime enam oregano nime all, aga metsik majoraan on samuti üks pune nimetus. Itaalia köögis on oregano väga kasutatav maitsetaim. 

На своей веб-странице мы используем cookie-файлы для поддержания технической функции и улучшения опыта пользования.

Также мы пользуемся аналитикой данных и рекламными услугами.