Foto: Tiit Hunt
Räim
Meil rahvuskala räime nime taga on tegelikult kaks erinevat kala - kevadised- ja sügiskudejad. Isegi nende välimuses on erinevused näha. Kevadräime pea on kõrgem ja pikem ning silmad suuremad kui oktoobris kudemise lõpetav sügisräim, kes hetkel suure rasvasisaldusega ja äärmiselt maitsev. Kindlasti soovitame sügisest värskest kudekalast valmistada mõni maitsev roog. Kevadräim on kudemise ajal suht lahja.
Esimesed heeringalised asustasid Läänemere umbes kümme tuhat aastat tagasi ning nendest on kujunenud meie kevadised kudejad. Soojalembesemad sügisheeringad asustasid Läänemere tükk maad hiljem, arvatavalt viie tuhande aasta eest.
Meil on püükides sageli kilu ja räim läbisegi. Lihtsaim viis neid omavahel eristada on: kõhu alt sõrmega „vastusoomust“ libistades on räim sile, aga kilul hakkavad kiilsoomused näpule vastu. Seejärel võib erinevad kalaliigid välimuse järgi sorteerida ja kilud vahelduseks koduselt vürtsi panna.