Tekst: Toivo Tuberik
Foto: Arne Ader
Soomustorik.
Seened on ikka peamiselt sügisteema, kuid gurmaanidele on loodusel huvitavat pakkuda alates varakevadest. Kogritsa ja kurreli aeg on läbi ja maapinnalt praegu naljalt söögiseent ei leia, kui just mõni eriti varajane kukeseen ei üllata.
Seepärast tasub silmad praegu tõsta vähe kõrgemale ja ongi midagi, millest tavaliselt möödume ilma, et kulinaarsed mõtted pähe tuleksid.
Soomustorik kasvab lehtpuu kändudel ja surnud ja surevatel puudel, eriti tammedel. Pildil olev on uhke noor isend, vanaseen võib kasvada rohkem kui poolemeetri laiuseks.
Söömiseks kõlbavad noored viljakehad, millelt kübara nahk eemaldatud, aga mitte seenejalg. Mõni seeneraamat soovitab neid küll kupatada, aga värskelt on ta ikka oluliselt väärtuslikum. Peaasi et ta on nooruslikult pehme viljalihaga, vanad on lootusetult sitked.
NB! Linnakeskonnast leitud seeni ära palun toiduks tarvita.