Foto: Tiit Hunt
Luts
Merest magevette elama asunud tursklane on luts, elupaigaks on hapnikurikka, puhta – ja külmaveelised veekogud. Meil asustab umbes sadat järve ja jõge ning riimveelisi merelahti.
Pika ja paindliku kehaga, peente soomustega, mis paiknevad naha sees, libedalt limaga kaetud kala. Laia ja lameda peaga, alalõugadel on tursale omased lühikesed poised, silmad suht suured. Poole kehast moodustab justkui saba, esimene seljauim on lühike, teine pikk, ulatudes sabauimeni nagu pärakuimgi. Seljavärv kollasest tumepruunini ja kirju, küljed „mustrilised“, kõhupool valge.
Suguküpseks saavad kolme ... viie aastaselt ja on siis vastavalt kolmekümne kuni viiekümne sentimeetrised. Jaanuari alul hakatavad Peipsi lutsud kudele ja „pulmaaeg“ kestab kuni seitse nädalat. Koelmud on kruusa – liiva põhjal, kus vesi liigub aga veesügavus võib väga erinev olla. Jõgedes peaks lutsukude käima, järvedes jääb see tavaliselt veidi hilisemale ajale.
Tursalistele omaselt on mari väga peenike ja teda on palju. Kalamarja haudeaega on kolm kuud.
Luts on väga maitsva valge lihaga dieetkala. Kalamari on sibula ja hapukoorega rukkileival väga hõrk, meil kahjuks vähe pruugitud.