Karupoegadest talvepesas

Enviado por Looduskalender el Lun, 06/01/2020 - 12:12
Autorid

Pildistas Peep Männil

Imagen
Karu talvepesa kevadel pildistatuna
Cuerpo

Karu talvepesa kevadel pildistatuna

 

Pruunkaru ehk karu     Ursus arctos

 

Olenemata lumetust talvest algas juba detsembrikuus meie metsades pruunkarudel poegimise aeg ja see võib kesta veel veebruarikuus. Perelisa on saanud ja saab sellel ajavahemikul umbes kuuskümmend „karumammat“.

Esmakordselt poegivad emakarud toovad sagedamini ilmale üks-kaks karujõmpsikat, vanaloomad  kaks-kolm ja haruharva rohkem. Järgmist perelisa on emakarult oodata alles paari, vahel isegi kolme aasta möödudes.

Vastsündinud karupoegade sünnikaal või küündida poole kiloni nad on pimedad, kõrvaavad kilega kaetud ja keha kaetud hõreda „mängukarukarvaga“. Sünnijärgselt on karuhakatised üpris abitud, kuid arenevad karuema toitva ja väärtusliku piimaga abil jõudsalt sest karupiima rasvaprotsendiks on 30!

Kuidas emakaru organism talvisel ajal toimib arutleme lähipäevil.

„Kuuljaks“ saavad ehk kõrvad avanevad paarinädalastel karupoegadel. „Nägijateks“ saadakse alles kuu möödudes. Kolme esimese elukuu jooksul arenevad piimahambad ja selleks ajaks võib kevad juba niikaugel olla, et virgunud emakaru arvab õigeks sünnipesa maha jätta.

Talvepesast lahkub karupere aprillikuus, selleks ajaks kaaluvad karupojad kuni viis kilo ja peavad olema võimelised emakarule järgnema.

We use cookies on our website to support technical features that enhance your user experience.

We also use analytics & advertising services. To opt-out click for more information.