VIDEO: tutt-tihased on metsalinnud

Postitas Looduskalender - N, 04.02.2021 - 10.10
Autorid

Video salvestas Ahto Täpsi

 

Sisu

 

Tutt-tihane        Parus cristatus

 

Tutt-tihased on männi- või mändidega segametsade elanikud, püsides aastaid oma pesitsuspaikade ümbruses ka talvisel ajal. Meie suursaartel on nad pesitsenud vaid üksikutel kordadel, aga mandril päris tavalised, talvist arvukust hinnatakse kuni saja tuhande isendini, aga väljaöeldud number kipub kahanema.

Teistest tihastest eristab linde uhke peatutt, mille asendiga saavad linnud nö sõnumeid edastada, Nii isas-, kui emaslinnud on välimuselt sarnase sulestikuga. Märtsis, kui tutt-tihased tasaselt laulma hakkavad ja Te laulvat lindu juhtute märkama, siis võite kindel olla, et tegu on isaslinnuga sest emaslinnud ei laula.

Tutt-tihaste sulestik jätab hallikaspruuni üldmulje ja sulestiku lähema kirjeldamise jätame Teile ülesandeks.

Teadma peaks, et neid metsalinde peetakse olulisteks puidukahjurite vaoshoidjateks.

Tutt-tihane.

 

Tutt-tihane. Pildi napsas IceAge, LK foorumist

Tutt- tihaseid näeme kaamerapildis sest toidulaud asub männiku kõrval ja need tegelased seal ka pesitsevad.

Sügisel koguvad muidu putuktoidulased tutt-tihased omale seemnete näol talvevarusid peites neid ükshaaval koorepragudesse ja eks sama toimub ka päevalilleseemnetega. Veidi hilisemal ajal, kui varakevadel kuuseseemned lumele pudenema hakkavad võime märgata linde nö maapinnal seemneid nokkimas.

Sildid

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.