Pune on juba pikalt õitsenud

Autorid

Foto Arne Ader

 

Image
Sisu

 

Harilik pune         Origanum vulgare

 

Kuivadel ehk tänavu põuastel niitudel levitab pune oma vürtsist aroomi. Tugevakasvuline puhmas on meie looduses vaid paiguti levinud.

Pune õied moodustavad kännase, lehed väikese rootsuga ning ümarad. Välimikult võime segi ajada mõnede müntidega, aga lõhn reedab pune alati.

Punet võib edukalt aedmajoraani asemel liha- ehk juurviljatoitude maitsestamiseks kasutada. Võib värskelt korjatud taimi toitudele lisada, et maitset tunnistada, et siis punet koguda ning kuivama panna talvevaruks.

Punet on meie esivanemad kasutanud vorstide valmistamisel maitseelavdajana.

Vaata pune ladinakeelset nimetust sest nüüdisajal tuntakse taime enam oregano nime all ning metsik majoraan on samuti üks pune nimetus.

Itaalia köögis on oregano väga kasutatav maitsetaim. 

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.