Vorstirohust

Autorid

Foto Arne Ader, loodusemees.ee

Pune

Pune

Sisu

 

Harilik pune    Origanum vulgare

 

Niitudel on pune täisõies, levitades päikese paistel oma vürtsist aroomi. Harilik pune kasvab tugevakasvuliste puhmastena, aga on levinud paiguti. Taime õied on kännastes, lehed väikese rootsuga ja ümarad. Segi võime välimikult ajada mõnede müntidega, aga lõhn reedab pune alati.

Punet kasutatakse edukalt aedmajoraani asemel liha- või juurviljatoitude maitsestamisel ja seda kas kohe loodusest korjates või kuivatatult, sest pune lisamine toidule soodustab toitainete omastamist. Taime on meie esivanemad kasutanud vorstide valmistamisel.

Vaata pune ladinakeelset nimetust, sest nüüdisajal tuntakse taime enam oregano nime all, aga metsik majoraan on samuti üks pune nimetus. Itaalia köögis on oregano väga kasutatav maitsetaim. 

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.