VIDEOD: põtrade talvisest elukorraldusest

Postitas Looduskalender - R, 10.02.2017 - 16.16
Autorid

Videod salvestasid Ahto Täpsi ja Kalle Pihelgas

 

Traavile läinud inimest märganud kari. Videost näeme, et noorem põdrapull kannab veel sarvi, tavaliselt on põdrapullid veebruarikuuks „nudipäised“.

Sisu

 

Euroopa põder ehk põder       Alces alces

 

Milliseid loomi küttisid toiduks meie esivanemad? Üheksa tuhande aasta tagused luuleiud kinnitavad: toiduks tarvitati nii põdra-, kui kopraliha.

Suure pea, kongnina ja habemetuustiga põtru võime pidada meie looduse majesteetlikumateks imetajateks.

Talvised põtrade liikumised ei vasta suvistele – toitutaimed, -alad  ja kogusedki on erinevad.

Võimsal loomal, meie põlise looduse esindajal näljakartust pole ehkki talvisel ajal just veebruari – märtskuu jääb  põtrade toitumisaktiivsus väiksemaks. Liigutakse selliseid radu, kus leiduks rikkalikult paju või siis männinoorendikes. Kui kusagil kõht täis söödud liigutakse mõnda rahulikumasse paika, kus pikutades puhata ja mäletseda. Põder ei kraabi omale aset pinnaseni vaid räntsatab rahulikult lumele – ööpäevas jätab loom sedasi lumele kümmekond kasukast kollaseks värvunud puhkamisaset. Talvel võime kohata nii väiksemates salkades, kui üksikult tegutsevaid isendeid.

Põdrajälgi vaatleme loodetavasti järgmisel korral, kui oleme head visuaalset materjali lisaks hankinud.

Üksiku põdra pealelõunane toimetamine metsaveeres

Sildid