Harilik toomingas Prunus padus
Mustad toomingamarjad on süües kootava toimega, aga vitamiinirikkad ja mahlakalt magusad. Kuid mürgised on luuvilja seemned, mis sisaldavad puruks närimisel sinihappeglükosiidi, just amügdaliini, mis annab toomingale iseloomuliku lõhna. Teadma peab, et juhul, kui kogemata luuvili siiski alla neelatakse ei juhu midagi halba, sest toominga luuvili inimese seedekulglas ei lagune.
Toomingaid eelistavad viljakamaid ja niiskemaid ning valguseküllaseid kasvukohti, aga õitsemise aegu näevad toomepuud kaunid välja jõgede ja ojade kallastel. Avatud kasvukohtadel sirguvad toomed kuni viieteist meetristeks laia ja ümara võraga puudeks. Lammimetsades kasvavad toomingad hoopis lamandunud okstega põõsastena, olles viletsad õitsejad.
Pildistas Vello Keppart. Toomingatel on esimesed lehed värvunud
Õnneks ei ole tänavu võrgendikoi aasta ja ega need putukad ei ole suutelised toomingat surmama, kuigi puu jääb suvel raagu.
Lehed hakkavad toomingatel värvuma ja viljad on tänavu valminud.
Tutvustatud mürgised marjad:
Harilik kuslapuu: LINK
Punane leeder: LINK
Harilik näsiniin: LINK
Harilik ussilakk: LINK
Harilik paakspuu: LINK
Harilik maikelluke: LINK
Leseleht: LINK
Harilik kikkapuu: LINK
Harilik maavits: LINK
Harilik jugapuu: LINK
Salu – siumari: LINK
Nende puude viljad võiks puudele jääda:
Harilik tuhkpuu: LINK
Harilik lodjapuu: LINK
Mittesöödavad marjad:
Rootsi kukits: LINK