august 2016

Eesti taevapilt WMO looduskalendrisse

Postitas Looduskalender - K, 31.08.2016 - 14.14

Title: Amazing Waves in the Sky
Location/Date: Laane-Viru County, Simuna, Estonia - October 2014
Photographer: Kairo Kiitsak

World Meteorological Organization

World Meteorological Organization

Palju õnne Kairo!

WMO korraldatud pilvefotode konkurss lõppes 27. augustil ja Kairo Kiitsak kogus vaatajatelt  enim hääli, kokku üle 29 000!

13 enim hääli saanud fotot pääsevad WMO looduskalendrisse!

Läti aasta loom külas

Postitas Aasta Loom - K, 31.08.2016 - 10.55
Sisu

Lätlaste mägrakaamerates on tähele pandud, et mägrad pole ainult hämarikurahvas, vaid võivad ka soojal suvepäeval tulla päikest nautima ja oma kasukat hooldama. Lätlased uurivad kaamera abil ka klanni hierarhiat, sellest saame ilmselt tulevikus rohkem kuulda.
Video: Läti Loodusmuuseum/Läti Riiklik Metsainstituut Silava

 

Koos väikeluikedega Venemaa tundralt talvitusaladele

Postitas Looduskalender - T, 30.08.2016 - 17.17

Foto Arne Ader

Teekonna graafika

Inglanna Sacha Dench kavatseb tiibvarjuga saata väikeluikede rännet nende pesitsusaladelt Venemaa tundrast läbi üheteistkümne riigi. Retke pikkuseks on hinnanguliselt 7500 kilomeetrit, et jõuda paljude väikeluikede talvitusalale Inglismaal.

Retke osalised peaksid esialgsete arvutuste kohaselt väisama Eestit ajavahemikul 9. kuni 13. oktoobrini ning külastatakse Matsalut, Luitemaad ning Tartut. Väikeluikede arvukus on paarikümne aastaga vähenenud umbes poole võrra. Meilt sügisel läbirändava väikeluige alamliigi (Cygnus columbianus bewickii) arvukuseks hinnatakse kuni 18000 isendit.

Ekspeditsiooni kohta loe lähemalt aadressil: LINK

34. NÄDAL 22.8.2016.-28.8.2016. Jõgeva ümbruses

Postitas Looduskalender - T, 30.08.2016 - 08.08

Koostasid ning pildistasid Laine ja Vello Keppart

Õitseb kirju kõrvik

Ilm oli südasuviselt soe. Keskmine õhutemperatuur püsis 15…19 kraadi piires ja päevased termomeetrinäidud küündisid õhus 21…25 kraadini. Ka ööd olid soojad ja neljal ööl minimaalne õhutemperatuur alla 15 kraadi ei langenud. Nädala esimesel poolel oli hommikud udused.

Nädala temperatuurirežiim osutus augusti teise poole kohta 1…5 kraadi võrra soojemaks. Vaatlusaastate keskmisena langeb lõikuskuu keskpaigas siinkandis ööpäeva keskmine õhutemperatuur juba 15 kraadist madalamale.

Vihma tuli nädala jooksul üsna vähe  - linnas 6 mm ja alevikus 11 mm.

Suurvidevlane - meie suurim nahkhiir

Postitas Looduskalender - E, 29.08.2016 - 16.16

Tekst ja foto Triinu Tõrv, MTÜ Suurkõrv

Suurvidevlane

 

Suurvidevlane            Nyctalus noctula


Suurvidevlane on Eesti suurim nahkhiir. Tema tiibade siruulatus võib küündida neljakümne sentimeetrini, seega peaaegu poole suurem näiteks pargi - nahkhiire tiibade siruulatusest. Kaalugi on sellel suurel nahkhiirel peaaegu "kohukese jagu" ehk kuni nelikümmend grammi. Teised meie nahkhiired jäävad sellele kaalule tunduvalt alla.

Eesti Loodusmuuseum tutvustab septembriõhtutel salapäraseid nahkhiiri

Postitas Looduskalender - E, 29.08.2016 - 14.14

Eesti Loodusmuuseum ja MTÜ Suurkõrv annavad teada

Foto Rauno Kalda

Veelendlane

Neljal septembrikuu õhtul kutsub Eesti Loodusmuuseum kõiki lähemalt tutvuma nahkhiirtega – 1. septembril tutvustab selle sügise esimene Öökulli akadeemia nahkhiirte elu ja suhteid inimesega ning 2., 3. ja 4. septembril toimuvad hilisõhtused nahkhiireretked Tallinna kesklinnas.

Tihtipeale peljatud nahkhiired elavad kõikjal meie ümber, ka Tallinna kesklinnas. Septembrikuu esimeses Öökulli akadeemias ja kolmel nahkhiireretkel uurimegi, mida me meile tegelikult päris lähedal elavatest nahkhiirtest teame ning millised loomad on nahkhiired tegelikult.

„Laste kliimaauhind - 2016“ ootab osalejaid

Postitas Looduskalender - E, 29.08.2016 - 10.10

Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus annab teada

Rootsis esmakordselt korraldatav auhinnakonkurss Children’s Climate Prize 2016 ootab osalema 10-16-aastaseid noori üle maailma, kes on miskil moel oma tegevusega panustanud keskkonna või kliima hoidmisesse.

Konkursi raames otsitakse uue põlvkonna kliimakangelast, kes tõmbab tähelepanu meie planeedi eest hoolt kandmise vajalikkusele ja tegutseb puhtama ja jätkusuutlikuma tuleviku nimel.

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.