september 2022

Suurulukite jahihooaeg ajab loomad teedele

Postitas Looduskalender - R, 30.09.2022 - 16.16

Keskkonnaamet annab teada

Pildistas Piret Eensoo

Põder

Sügise saabumisel alustavad jahimehed peamise jahihooajaga, suurulukitele peetavate ühisjahtidega. See ajab metsloomad liikvele ning nad võivad sattuda tavapärasest rohkem maanteedele.

Sügisesel jahihooajal tasub olla liikluses kindlasti ettevaatlikum, sest teedel võib ekselda tavapärasest rohkem ulukeid. „Ühisjahid toimuvad enamasti nädalavahetustel,“ tõdes Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko ja tõi välja, et iseäranis tuleks arvestada teele sattuda võivate loomadega hämaral ajal ja valida ohutu sõidukiirus.

Toitu vardasse ajava õgija tervis on parem

Postitas Looduskalender - N, 29.09.2022 - 10.01

Linnuvaatleja teadusuudis

Fotod Arne Ader

Punaselg-õgija

Punaselg-õgija ( www.loodusemees.ee )

Toidu varumine on loomariigis üsna tavaline, eriti meie piirkonnas, kus kogutakse talvevarusid. Mitmed liigid, näiteks õgijad (ld k lanius ehk lihunik), koguvad varusid ka pesitsusajal. Nad torkavad saagi, kelleks suurematel liikidel (näiteks hallõgijal (Lanius excubitor)) võib olla väike näriline, lind, sisalik või konn ning väiksematel suured putukad, vardasse oksale või okastraadile. Miks nad saagi vardasse ajavad, ei ole täpselt teada, kuid arvatakse, et kuna õgijail ei ole saagi kinnihoidmiseks röövlinnule omaseid suuri küüniseid, püsib saak vardas kindlalt paigal. Samas võib tegu olla ka toiduvaruga, mis kulub marjaks ära kehva ilma korral või juhul, kui saaki on raske leida või poegi toita.

Künnivaresed toimetavad seltsingutes

Postitas Looduskalender - K, 28.09.2022 - 12.12

Fotod Arne Ader

Künnivaresed

Künnivaresed ( www.loodusemees.ee )

 

Künnivares         Corvus frugilegus

 

Künnivareseid märkame tegutsemas kampades, aga näha on juba ka parvi ja mida päev edasi seda suuremaks kasvavad seltsingud et talvitusalade poole liikuma asuda. Kohata võime künnivareseid veel novembris, aga talvituma võib jääda ainult mõnisada isendit.

Täiskasvanud isendid on sarnased, aga tänavustel noorlindudel võivad veel nägu, kui nokk mustad olla (vaata Arne ülemist fotot).

Nädalavahetusel toimub EuroBirdwatch - vaatleme lindude sügisrännet

Postitas Looduskalender - K, 28.09.2022 - 09.09

Eesti Ornitoloogiaühing kutsub osalema

Porikuu esimesel nädalavahetusel, 1.–2. oktoobril kutsub Eesti Ornitoloogiaühing jälgima lõuna poole suunduvaid rändlinde ning vaatluste tegemisega tähistama rahvusvaheliste linnuvaatluspäevade EuroBirdwatch 30. toimumisaastat.

Linnuvaatluspäevadel EuroBirdwatch saab osaleda nii juhendatud vaatlustel kui ka iseseisvalt. Juhendajad ootavad linnuhuvilisi 1. ja 2. oktoobril üheksas paigas Läänemaal, Harjumaal, Lääne-Virumaal, Pärnumaal, Viljandimaal ja Põlvamaal.

Vaatluskohtade ja -aegade teabe leiab Google Mapsi kaardilt: https://bit.ly/3dLN1lv

38. NÄDAL 19.9.2022.- 25.9.2022. Jõgeval ja selle ümbruses

Postitas Looduskalender - T, 27.09.2022 - 09.09

Ülevaate koostasid Laine ja Vello Keppart

Pildistasid Vello ja Tiit Keppart

Harilik metsviinapuu kuuse võras

Ilmad püsisid nädala kestel tavapärasest külmematena. Ööpäeva keskmised õhutemperatuurid püsisid 6,0…10,0 kraadi piires, mis erinesid normist (keskmine 1991-2020) -0,2…-3,4 kraadi võrra.

Miinuskraade esines maapinna lähedal, kuid õhus mitte. Kõige jahedamal laupäeva öösel  langes minimaalne temperatuur õhus 0,2 kraadini, maapinna lähedal mulla kohal -2,6 ja rohu kohal -4,6 kraadini.

Hommikul oli siis rohi hallast valge. Päeviti tõusid maksimaalsed õhutemperatuuride näidud 12,6…14,1 kraadini.

Vihma esines ilmajaama järgi nelja päeval (esmaspäevast neljapäevani), kokku 4,7 mm.  

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.